1 ekor ayam sederhana, potong 12
1/4 cawan santan
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar fish sauce
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili blender
4 ulas bawang putih, pecahkan
2 inci lengkuas, hiris
1 biji lime juice
2 sudu besar air pandan pekat
cili merah/hijau hiris nipis
garam dan gula secukupnya
gaul semua bahan dengan ayam dan perapkan beberapa jam atau semalaman dalam peti sejuk. balut ayam dengan daun pandan dan pinkan dengan penyungkil gigi
panaskan minyak dalam periok dan goreng ayam terendam hingga kekuningan/masak...
psst : just copy & paste je.. bukan apa , nanti mana lah tau ade niat nak buat. Tengok pic je pun da bukak da selera saya hee~
Laman web aslinye : http://www.koleksi1001resepi.com/2011_05_22_archive.html
Tiada ulasan:
Catat Ulasan